Nieuwe (pretpark) attracties in 2016

Het paasweekend is traditioneel de onofficiële opening van het pretparkseizoen. En ook dit seizoen gaat die opening gepaard met de introductie van enkele spectaculaire nieuwe attracties. Welke nieuwe rides ga jij dit jaar bezoeken?

Wildlands Adventure Zoo

Geheel nieuw in het Nederlandse uitjeslandschap is Wildlands Adventure Zoo. Nou ja, geheel nieuw is het ook weer niet, want Wildlands Adventure Zoo is de vervanger van Dierenpark Emmen. Het is niet zomaar een naamswijziging, want de hele opzet van het voormalige dierenpark is op de schop gegaan. Met meer beleving en actie probeert Wildlands Adventure Zoo een mix te zijn van dierentuin en attractiepark. Dat laatste is overigens niet alleen terug te zien in de parkactiviteiten, maar ook in de prijs van een toegangskaartje; met een regulier tarief vanaf 29 euro voor een volwassene is de zoo vrijwel net zo duur als Walibi Holland.

Walibi Holland

Sinds de opening in 2002 werd er geen nieuwe achtbaan meer gebouwd in Walibi Holland. Tot dit jaar, want met Lost Gravity opent er in 2016 een absolute thrill ride. De achtbaan heeft een topsnelheid van 87 kilometer per uur, trekt je door twee loopings en bereikt een hoogte van maximaal 32 meter.
Verder vervangt Walibi 3D-theater Club Psyke dit jaar door een nieuwe attractie: Brain Trip. Wat voor attractie dit is, wordt bij de opening in 2017 duidelijk.

Efteling

Nadat in 2015 de achtbaan Baron 1898 werd geopend, doet de Efteling het dit jaar iets rustiger aan. De voorstellingen van Sprookjesmusical Pinokkio zijn inmiddels geëindigd, en Pinokkio heeft zijn eigen plek gekregen in het park, tussen Roodkapje en de Rode Schoentjes.

Om Hartenhof, een zogenaamde dark-ride die in de wandelgangen ook bekend staat als Symbolica, te kunnen proberen, zal je nog tot medio 2017 moeten wachten. De bouw van dit (naar schatting) 43 miljoen euro kostende project is inmiddels gestart.

Bobbejaanland

In ‘t Plezantste Land heeft men met relatief weinig middelen een nieuwe attractie kunnen ontwikkelen. Op de al bestaande achtbaan Revolution krijg je nu een virtual reality bril op, waardoor er ineens een compleet nieuwe ervaring is gecreëerd. Deze heeft nu ook een andere naam: Mount Mara. Een andere nieuwe attractie is het Nightmare Motel, een soort escape room waar je voor €5 extra uit mag proberen te ontsnappen.

Movie Park Germany

Net als in Bobbejaanland wordt ook in Movie Park Germany een escape room geopend: The Walking Dead Breakout. Ook hier moet je voor deze attractie, die gekoppeld is aan de gelijknamige populaire HBO-serie, vijf euro extra betalen.

Verder worden in het jubileumjaar van Movie Park Germany (het park bestaat 20 jaar) een 4d-film (Ice Age: No Time For Nuts) en diverse nieuwe actieshows geïntroduceerd.

Duinrell

Vanaf april 2016 kun je in Duinrell meedoen aan een soort real life Stef Stuntpiloot, in Wild Wings. Dit is een ruim 20 meter hoge molen, waarbij aan één van de wieken een dozijn kantelende vliegtuigen is bevestigd. Met hoge snelheid tollen deze vliegtuigen door de lucht, pal naast het Wassenaarse Tikibad.

Andere pretparken

Nog voor de zomervakantie kun je in Drievliet een vrije val maken van 13 meter (‘Chute’) of jezelf de lucht in fietsen (‘De Tijdsmachine’).  Ook in Plopsaland de Panne wordt nog voor de zomer een nieuwe attractie geopend: Heidi the Ride, een 25 meter hoge houten achtbaan.

In Toverland is men gestart met de bouw van compleet nieuw themagebied, waarvan de deuren naar verwachting in 2018 opengaan. Ook in Avonturenpark Hellendoorn dit jaar zijn – op een aantal shows na – geen nieuwe attracties te bewonderen, maar het is de verwachting dat er in 2017 of 2018 weer nieuwe attracties bijkomen.