De leukste waterglijbanen van Nederland

Poedelen in het peuterbadje, ijsjes eten en baantjes trekken. Allemaal hartstikke leuk, maar het hoogtepunt van een dagje naar het zwembad is toch wel de waterglijbaan. Vaak geldt: hoe hoger en sneller, hoe beter. Bijna ieder zwembad heeft er wel een, maar de ene glijbaan is de andere niet. Waar in Nederland zijn de hoogste, snelste en meest unieke waterglijbanen te vinden, die echt de moeite waard zijn om te bezoeken?

Killer Surf - Wipeout Zoelen

De hoogste, snelste en langste waterglijbaan van de Benelux is te vinden in het Gelderse Zoelen. In het voorjaar van 2015 opende hier het WipeOut themapark, gebaseerd op de gelijknamige spelshow op televisie. De waterglijbaan, die bekend staat als de Killer Surf, is ook terug te zien in het tv-programma.

De Killer Surf is maar liefst 22,8 meter hoog en 85,4 meter lang. Daarmee is de glijbaan de op één na hoogste van heel Europa. Alleen in het Spaanse Salou is een hogere glijbaan te vinden – de King Khajuna in attractiepark Port Aventura. Tijdens de vrije val van de Killer Surf kun je een snelheid behalen van wel 60 kilometer per uur. De glijbaan is dus niet geschikt voor angsthazen, maar voor de echte durfal en waterparkliefhebber een must!

Cyclone – Tikibad, Landgoed Duinrell

In het Tikibad van landgoed Duinrell zijn ontzettend veel spectaculaire waterglijbanen te vinden. Een van de meest iconische is misschien wel de Cyclone, een gigantische blauw met groene trechter. Je begint bovenaan bij de glijbaan, die start in een toren van 15 meter hoog. Vervolgens glijd je met grote snelheid naar beneden, waarna je in de ‘Space Bowl’ terechtkomt. Daar draai je rond, totdat je door het gat in het midden in het zwembad beneden terechtkomt. Bang om misselijk te worden van het in cirkels draaien? Voor degenen die liever blijven kijken heeft de Cyclone een zogenaamde ‘Catwalk’, waar je boven de trechter eerst even de kat uit de boom kunt kijken.

Turbotunnel – Center Parcs Port-Zélande, Ouddorp

In vakantiepark Center Parcs Port-Zélande in het Zuid-Hollandse Ouddorp is de Turbotunnel te vinden. Dit is de eerste Master Blaster van Nederland: een bandenglijbaan waar je omhoog wordt geduwd. Een krachtige waterstraal stuwt je eerst een stukje onder de planten die boven het zwembad hangen door, en vervolgens een lange, donkere tunnel met verrassende bochten en hoogteverschil in. Aan het einde beland je met een grote plons in het zwembad.

Moonlight & Starfright – Tikibad, Landgoed Duinrell

Het glijbanenduo Moonlight & Starfright – ook te vinden in het Tikibad van Duinrell – blijft je gegarandeerd bij. Op een rubberen tweepersoons boot glijd je door een donkere buis die in allerlei kleuren en met allerhande effecten oplicht. In het donker wordt je verrast door scherpe bochten en watervallen. Met zijn 148 meter is Moonlight de langste glijbaan van Duinrell, en zeker de moeite waard om doorheen te glijden!

Sidewinder – Waterspeelpark Splesj, Hoeven

De Sidewinder in waterpark Splesj in Hoeven is de enige van zijn soort in Europa. Je begint bovenaan een elf meter hoge halfpipe. In een tweepersoons rubberband glijd je de halfpipe in, waar je razendsnel heen en weer slingert. Het kan een beetje moeite kosten om de grote rubberband de trap op te krijgen, maar als je eenmaal boven bent is de unieke ervaring zeker de moeite waard!

Tyfoon – Tikibad, Landgoed Duinrell

Voor adrenalinejunkies is de Tyfoon in het tikibad in Duinrell een echte aanrader. In deze glijbaan, die werd geopend in 2008, schiet je razendsnel naar beneden door een 86 meter lange doorzichtige buis. Na de eerste grote bocht draai je direct door in twee kleine bochten, waardoor je de G-krachten door je lijft voelt. De Tyfoon is daardoor ideaal voor liefhebbers van snelheid en avontuur!

Crazy Cone – Bungalowpark en Camping Marveld, Groenlo

In het zwembad van Marveld Recreatie in Groenlo is de Crazy Cone te vinden. Deze 75 meter lange glijbaan is door de vele lichteffecten een bijzondere ervaring! Je glijdt op een enkele of dubbele band door de tube, waarna je landt in de Crazy Cone, die een doorzichtige kunststof kijkwand heeft. Extra leuk aan deze glijbaan is dat je onderweg ook nog wordt gefotografeerd. Zo heb je een aandenken aan de Crazy Cone om mee naar huis te nemen!